ساج بالغی میانه همچنان در انتظار ثبت ملی شدن/ لزوم توجه به توریسم غذایی در آستانه رویداد تبریز ۲۰۱۸
به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی میانا، گردشگری غذایی یک فعالیت عمومی و همهجانبه است و تمامی جنبههای غذا از دستگاههای فروش خودکار و فروشندههای دورهگرد گرفته تا رستورانهای لوکس و درجهیک را پوشش میدهد و هرکسی که به هر شکلی با غذا سروکار دارد، قسمتی از این صنعت محسوب میشود. البته برخلاف تصور جمعی، تحقیق تخصصی در مورد غذاهای ممتاز مناطق مختلف توسط خبرههای آشپزی، هدف اصلی گردشگری غذایی نیست و تنها شاخهی کوچکی از آن به شمار میآید.
با توجه به انتخاب تبریز به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی در سال ۲۰۱۸ به نظر می رسد با افزایش میزان مسافرت ها و ورود گردشگران به استان آذربایجان شرقی، شهرستان میانه بهعنوان دروازه آذربایجان شرقی هرساله مهمانان زیادی را پذیرا خواهد بود، اما این شهرستان جاذبههای ویژهای دارد که باعث شده است برخی از گردشگران تنها برای آشنا شدن با این جاذبههای در میانه توقف کرده و مهمان طعمهای متفاوت این شهر باشند.
شهرستان میانه قطب پرورش ماهی استان آذربایجان شرقی
اقصتاد مقاومتی یک از رویکردهای مورد تاکید مقاوم معظم رهبری است که شرایط امروز کشور به آن نیاز جدی دارد.
رئیس جهاد کشاورزی شهرستان میانه در گفتگو با خبرنگار میانا افزود: میانه با دار بودن یک سوم آب های سطحی استان بیشترین میزان سدهای آبی به تعداد ۴۲ عدد را نیز به خود اختصاص داده است.
رحیم زاده، گفت: در حال حاضر در شهرستان میانه ۳۲ مزرعه پرورش ماهی قزل آلا وجود دارد که علاوه بر در ۱۲ مورد از سدهای خاکی این شهرستان نیز پرورش ماهی انجام می پذیرد.
وی خاطرنشان کرد: در کنار این میزان واحد پرورش ماهی تعداد ۵۰ مورد استخرهای ذخیره آب کشاورزی نیز بصورت ترویجی با انواع کپور ماهیان، ماهیدار شده اند.
شهرستان میانه با تولید ۸۰۰ تن گوشت ماهی به عنوان یک غذای سالم توانسته به عنوان یکی از قطب های تولید این محصول در استان آذربایجان شرقی به شمار آید.
همچنین طی سال جاری تعداد ۲۷۰ هزار بچه ماهی در سد آیدوغموش میانه به عنوان یکی از بزرگترین سدهای این شهرستان با وسعت ۷۰۰ کیلومتر و با مخزن بیش از ۷ میلیون متر مکعب از طریق بخش خصوصی رها سازی شده است که در حال بهره بره داری است.
استخرهای پرورش ماهی در میانه بطور متوسط در زمینی به مساحت ۵۰۰ متر مربع احداث می شوند و صاحبان آنان توانسته اند بطور متوسط ۳۰ تن ماهی برداشت نمایند.
روش پخت متفاوت برای ماهی
میانه ازجمله شهرهای آذربایجان شرقی است که به دلیل قرارگرفته در کنار رودخانه قزلاوزن، سرانه بالایی در مصرف ماهی دارد. این در حالی است که سرانه مصرف ماهی در استان آذربایجان شرقی پایین است و به همین دلیل استفاده از چنین روشهای پختی میتواند به بهبود وضعیت مصرف ماهی در استان کمک کند.
درواقع قرار گرفتن ۱/۳ آبهای سطحی و رودخانه بزرگ قزلاوزن باعث شده است تا میانه به چنین وضعیتی برسد. این نوع از پخت ماهی نا خود را از روشی گرفته است که از دیرباز در آذربایجان برای پخت نان و سایر غذاها استفاده میشد و یک نوع پخت تنوری محسوب میشود. ساج در اصل به یک ورق فلزی گفته می شود که روی تنور قرار می گیرد و گاهی نمونه های سنگی آن نیز وجود دارد.
برای تهیه این غذا سالج بالغی پس از سفره کردن شکمِ ماهی (اغلب ماهی قزلآلا)، به دو طرف آن با نسبت مشخصی آرد و نمک زده و آن را روی صفحه فلزی گردی به نام ساج پهن و کباب میکنند. عدم استفاده از هرگونه روغن و غیر مستقیم بودن حرارت در این روش پخت، آن را به یکی از سالمترین روشهای طبخ ماهی با حفظ حداکثری مواد مغذی بدل کرده است.
خوشمزه ترین ماهی
امروزه دهها مغازه پخت ماهی ساج در خیابان های مختلف میانه فعال هستند که تنها به عرضه ماهی رودخانه قزل اوزن و یا ماهی های پرورشی می پردازند.
مسئول یکی از رستوران های عرضه ماهی ساجی می گوید: کسانی که برای اولین بار این نوع ماهی را امتحان می کنند آن را خوشمزه ترین نوع پخت ماهی می دانند و در نوروز امسال نیزگرشگران زیادی تنها برای خوردن این ماهی به میانه آمده اند.
رحیم میر کیانی عنوان می کند: این روش بسیار سنتی است و از قدیم الایام استفاده می شده است. کم کم سنگ جای خود را به صفحات فلزی داده است.
وی تصریح می کند: در این روش ماهی را تمیز کرده و سپس به آرد و نمک آغشته می کنیم و بدون استفاده از روغن، ماهی را ترد و کبابی کرده و در اختیار مشتری قرار می دهیم.