- ارسال کننده: پدرام اجلی تاریخ: ۹۴/۰۳/۰۹

روستای خورده بلاغ

آشنایی با روستای خورده بلاغ / میانه

آشنایی با روستای خورده بلاغ / میانه / آذربایجان شرقی


منبع عکسها:
www.miyanali.com




این روستا در استا ن آذربایجان شرقی شهرستان میانه وبخش کاغذ کنان قرار دارد واز نظر سیاسی و جغرافیایی باتوجه به مرزی بودن آن با استان اردبیل و شهرستان خلخال از اهمیت زیادی بر خوردار است و وسعت آن باتوجه به شرایط اقلیمی که قسمت غربی آن در فلات ومرتفع کاغذ کنان که تا2000 متر ارتفاع قرار دارد وتقریبا مسطح است زمینهای دیگرش در دره‌های عمیق تر تا روستای سورق ادامه دارد ودر قسمت غربی تر از آن تا رود خانه قزل اوزن و سد استور ادامه دارد که این قسمت باتو جه به شیب زیاد وصعب العبور بودن بسیار زیاد و وسیع است و به همین دلیل باعث شده که مساحت اراضی این روستا باتوجه به غیر قابل استفاده بودن بیشترین مساحت را دارا باشد این روستا یک روستای قدیمی است که کوه مرموزی روبروی ده قرار دارد بنام جهانکوه ( جانگو) که افسانه‌های زیادی در مورد آن بین اهالی شایع است ودرباغات و حوالی آن گورهای گبریان بسیار فراوان است ونشان دهنده قدمت آن می‌باشد .(ویکی پدیا)۱
جمعیت این روستا در زمستان حدود 30خانواده می باشد ودر فصل بهارجمعیت این روستا 70خانواده ودر فصل تابستان بیش از 100خانواده زندگی می کنند.


دامداری وکشاورزی

 شغل اکثر ساکنان این روستا کشاورزی ودامداری می باشد.

مردمان این روستا محصولاتی متنوعی مانند گندم، جو، عدس، نخود(لپه)، وغیره تولید می کنند.

دامپروری به عنوان یکی از رشته های مهم فعالیتهای اقتصادی و کشاورزی محسوب می شود که می توان آن را مکمل کشاورزی دانست. پرورش و نگهداری دام در روستا به شرایط آب و هوایی و مقدار مراتع بستگی دارد یعنی هرجا که مراتع زیاد و آب و هوا مناسب باشد بیشتر به پرورش دام جهت استفاده از فراورده های آن می پردازند. روستای خورده بلاغ یکی از مناطق مهم برای پرورش و نگهداری انواع دام بشمار می رود دامداری در روستا بیشتر به شکل سنتی آن رایج است وهر خانواده در حد نیاز خود تعدادی گاو ،گوسفند و بزوغبره... پرورش می دهند.

باغداری

در روستای خورده بلاغ میزان محصول تولید شده نسبت به وسعت باغات کم است. سیب سبز ،سیب سرخ، گردو، آلو ، زرد آلو، توت، به، گیلاس، آلبالو ، گلابی وحشی،سنجد، بادام، انگور، زالزالک، ازگیل ،ودرختانی دیگری هم وجود داردکه میوه ندارداز جمله بید،درخت تبریزی ،چنار،چالگو و...از درختان بدون میوه ای هستند که می توان نام برد که در این روستا رشد خوبی دارند .

زنبورداری

هرجا که گل است و امکان ایجاد باغ و مراتع و کشت علوفه برای دام ها وجود دارد استعداد نگهداری از زنبور عسل هم نهفته است در روستای خورده بلاغ هم وجود باغات فراوان ، چمنزارها و مراتع سرسبز و خرم و همچنین زمینهای وسیع زیر کشت زمینه مساعدی را برای پرورش زنبور عسل فراهم آورده است. در این منطقه مقدار اندکی کندوی زنبور عسل وجود دارد. زنبورهای عسل علاوه بر تولید عسل و موم مهمترین کاری که انجام می دهند.گرده افشانی می کنند که در افزایش میزان محصولات کشاورزی مخصوصاً افزایش میزان میوه در ختان نقش بسزایی دارد.

مرغداری

پرورش طیور معمولاً به دو روش سنتی و صنعتی رایج است. ولی دراین روستا پرورش طیور سنتی می باشدپرورش سنتی طیور بدین صورت است که درکل روستا هر خانواده در حیاط منزل خود اقدام به پرورش تعدادی مرغ ، خروس ، اردک ، غاز و... می نمایند . هدف از پرورش طیور در روش سنتی بیشتر استفاده از تخم و یا گوشت آنهاست ولی مقدار تخم و گوشت طیور در روش سنتی محدود بوده و فقط برای رفع نیازهای خانواده می باشد.

صنایع روستایی

صنایع دستی: «منظور از صنایع دستی روستایی آن نوع از صنایع ساده و بدون پیچیدگی تکنیکی است که در روستا به عنوان منبع در آمد و شغل تکمیلی در مواقع بیکاری فصلی بدان پرداخته می شود. و خانوار روستایی ازمزایای آن استفاده می کنند . تا بدین وسیله هم بتوانند از اتلاف وقت خود جلوگیری کنند و هم کالای راتولید کند و در نهایت پاسخی به نیازهای مصرفی خانواده خودبدهد.»صنایع دستی کالاهای هستند که علاوه بر جنبه مصرفی و در آمدزا بودن برای خانواده ها دارای ویژگی های هنری نیز می باشد. این صنایع معمولاً نقش مکمل فعالیتهای کشاورزی و دامپروری رادارند و اغلب هدف از تولید رفع نیاز خود خانواده می باشد و تنها مازاد آن به بازار عرضه می شود. از صنایع دستی مهم روستا که نمایانگر فرهنگ وآداب ورسوم مردم این روستا می باشد عبارتند از:

سبد بافی: بافت سبد یکی از صنایع دستی مهم مردم روستا می باشد . معمولاًاز درختان ، بید ،چالگو ، آلبالو و آلوچه به عنوان مواد اولیه برای بافت سبد استفاده می کردند . سبد بافان این روستا اغلب زنان و دختران هستند که از آن برای کارهایی چون حمل وسایل و... استفاده می کنند.

شالبافی : بافت جوراب ،دستکش،کلاه پشمی،شال و بلوزاز جمله صنایع دستی می باشدکه تحت عنوان شالبافی از آنها یاد می شود. مردم روستای خورده بلاغ مخصوصاً زنان و دختران از سالها قبل با بافت بهترین دستبافتها اوقات بیکاری خود را پر می کردند. با توجه به محسوس بودن بیشتر سرمای زمستان درخورده بلاغ شالبافی در این روستا بیشتر رایج می باشد.

گلیم بافی : گلیم به عنوان نخستین زیرانداز بشر دارای سابقه تولیدی بسیارطولانی است اغلب گلیم بافان را زنان ودختران تشکیل می دهند دستگاههای گلیم بافی از چهارچوب ساده ای تشکیل شده است .

خورجین بافی:بافت این نوع صنایع دربین مردم روستا شایع است و ازآن برای حمل اشیاء وسایل دستی و غیره استفاده می کنند. خورجین با نقوش خاصی بافته می شود. زنان از آن برای حمل ونگهداری اشیای گران قیمت و پوشاک خود نظیرپارچه و لباس استفاده می کردند. این وسیله که به صورت دو چشمه بافته می شود و از آن بیشتر به خاطر حمل اشیاء و لوازم و وسایل خانگی و کشاورزی استفاده می شود. به این صورت که خورجین را به ترک اسب ، الاغ ،اسب،یا گاوهای باربر (نر) می اندازند ووسایل را در چشمه های آن قرار می دهند طوریکه وزن هردو طرف یکسان باشد. و خورجین به یک طرف سنگینی نکند.

چوال بافی: جوال که در روستابه« چووال »معروف است توبره بزرگی است که برای نگهداری و ذخیره کردن گندم ، جو و آرد در روستابافته می شود. بافت جوال مانند بافت گلیم می باشد. ونقش های گلیم را روی جوال نیز می توان پیاده کرد. ولی معمولاً نقشهای آن نسبت به گلیم کمتروساده تر می باشدورنگهای بکار رفته در آن محدودتر است.

جامتایی : جامتایی به صورت کیف دستی امروزی می باشد که از تکه های فرش و جاجیم بافته می شود و با گل و بوته های رنگین تزئین می شودچوپانان هنگام صحرا رفتن وایل هنگام کوچ خوردوخوراک روزانه خودرابه آن می گذارند.



پوشش گیاهی:

از مهمترین گیاهان روستای خورده بلاغ می توان به آب‌تَره ، ریواس ،سیر کوهی،گل گاو زبان، زرد پیاز، انواع یونجه، فستوک گوسفندی، آویشن، جو وحشی، علف گندمی، پونه، کاکوتی، اسپرس، میخک، بومادران، بابونه، سیاه تلو، زرشک، قره میخ، آلوچه وحشی، نسترن، شیرخشت، قره تیکان، چاکلانقوش، چالگو و غیره ... اشاره نمود.

گونه های جانوری وپرندگان:

گونه های جانوری وپرندگان روستای خورده بلاغ عبارت است از:انواع گنجشک، خرس ، کبک ، راسو، جوجه تیغی، سمور سنگی،عقاب، گراز، گرگ، روباه، خرگوش، سنجاب زمینی، قرقی،شاهین،بلدرچین ،مار، ، عقرب وغیره... می باشد.

اماکن مذهبی 

در روستا خورده بلاغ یک مسجد ودو حسینیه وجود دارد که درمراسم های مختلف از آن استفاده می شود ضمنا یکی از حسینیه ها به دلیل باران وبرف زیاد تخریب شده است وغیر قابل استفاده می باشد.

 مدرسه ها

در این روستا دو مدرسه وجود دارد ودر سالهای نه چندان دور در کلاس ها جایی برای سوزن انداختن نبودو در هرنیمکت سه نفر می نشستند وحتی از روستاهای اطراف هم برای کسب علم به این روستا می آمدند ودر خانه های مردمان این روستا زندگی(مهمان نوازی مردمان این روستا را نشان می دهد) می کردند . ولی امروزه به دلیل نبودن دانش آموز کافی یکی از مدرسه ها تخریب شده است.

درمانگاه و مخابرات

در روستا ی خورده بلاغ خانه بهداشتی وجود دارد که اهالی روستا در صورت کسالت به این جا مراجعه می کنند.

وهمچنین در روستای خورده بلاغ دفترپست مخابرات وجود دارد که در صورت لزوم مردم ازآن استفاده می کنند.

ودر پایان از تمام کسانی که در تهیه این مطالب من را یاری نمودند تشکر می کنم .

منبع :وبلاگ روستای خیردابولاق یا خورده بلاغhttp://khordhbelagh.blogfa.com

1
1